xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?> Lähiäiti ja etä-äiti - Yksinhuoltajan päiväkirja
Lähiäiti ja etä-äiti
12.02.2007
Katu täytyy askelista, elämä on kuolemista pane käsi käteen ollaan hiljaa…
Häntä rakastin paljon, sua rakastan joskus enemmän, ole mulle vähän aikaa hän.

Mieleeni nousee tuo Juicen Syksyn sävel. Mutta miksi minun pitää kulkea jonkun muun lapsen kanssa, kun ikävöin omaa poikaani aivan mahdottomasti?

Syksyinen päivä, katukäytävä täynnä lehtiä: Kävellään aamulla miesystäväni ja hänen lastensa kanssa päiväkotiin. Pieni 2-vuotias poika ottaa minua kädestä kiinni, tuntuu ihan hyvältä kulkea siinä pieni käsi kädessäni ja ihastella syysloistoa. Mieleeni nousee tuo Juicen Syksyn sävel. Mutta miksi minun pitää kulkea jonkun muun lapsen kanssa, kun ikävöin omaa poikaani aivan mahdottomasti?

Olen itse sekä lähiäiti että etä-äiti ja varsinkin etä-äitiys on ollut hyvin tuskallinen ja haastava rooli. Alussa viranomaisten asenteet olivat tyrmääviä. Kela lähetti lapun missä sanottiin mustaa valkoisella, etten enää ole vastuussa poikani hoidosta ja kasvatuksesta. Vakuutusyhtiö kertoi minulle, että poikani ei enää ole perhejäseneni ja sen takia en voi ottaa vakuutusta hänelle. Perheneuvola ilmoitti, että palvelut on tarkoitettu lapsiperheille ja minua ei lasketa lapsiperheelliseksi.

Etävanhempana joutuu olemaan aktiivinen

Etävanhempana joutuu olemaan hyvin aktiivinen, että pysyy mukana lapsen elämässä. Koulusta ei tule lappuja vanhempainkokouksista tai ainevalinnoista vaan joudut itse hankkimaan näitä tietoja. Monilla koululla on nykyään onneksi hyvät internetpalvelut ja tältä osin tuo tiedonhankkiminen on vähän helpottunut.

Itselläni on vakituinen työ ja näin ollen selviydyn taloudellisesti, mutta ystäväpiirissä on paljon etävanhempia, joilla on vaikeampaa. Lapsilisiä ei tule, elatusmaksujen lisäksi joudut hankkimaan yhtä sun toista lapselle. Asunnon pitää olla riittävän suuri ja asumistuessa ei huomioida lapsia. Joudut mahdollisesti turvautumaan yksityiseen terveydenhuoltoon, jos lapsi sairastuu. Lapsihan ei ole oikeutettu julkiseen terveydenhuoltoon paikkakunnallasi. Tapaamiskulut voi nousta aika korkeaksi, jos lapsi asuu kaukana.

Toisaalta etä-äitiys sisältää paljon ilonhetkiä


Tässä lähi- ja etä-äitiydessä on myös paljon samankaltaisia haasteita. Olet yksin vastuussa lapsista silloin, kun he ovat luonasi. Joskus tulee tunne, ettei huomioi riittävästi lapsia, kun perheen ainoana aikuisena joudut huolehtimaan kaikesta yksin. Varsinkin kun lapsella on jotain ongelmia, iskee yksinäisyyden tunne. Kesälomien suunnittelu on painajainen, kun monen perheen aikatauluja pitää sovittaa yhteen. Työelämä vaatii joustoa, on iltaseminaareja ja työmatkoja. Erovanhemmalle voi olla hyvinkin haastavaa löytää lapsille hoitajaa.

Toisaalta etä-äitiys sisältää paljon ilonhetkiä. Perjantaina iltapäivällä lähden ajoissa töistä, käyn ruokakaupassa ja ostelen pojan lempiruokia ja sitten haen hänet. Autossa jo pälätetään kuulumiset, siskot riemuitsevat, kun pikkuveli tulee ja ilta sujuu siinä sisarusten nahistellessa ja telkkaria yhdessä katsellen. Palautetta tulee kyllä lähilapsilta, että hemmottelen poikaa ja mustasukkaisuuttakin oli ilmassa. On haastavaa yrittää olla tasapuolinen, kun osa lapsista on kotona vain osan ajasta.

 

Bodil Rosengren
Yksinhuoltajien ja Yhteishuoltajien Liiton puheenjohtaja
www.bodilrosengren.net