Opiskeleva yksinhuoltaja
12.02.2007
Perheellisenä opiskelijana olen oikeutettu yleiseen asumistukeen, mikä onkin ainoa myönnytys, mitä Kela perheellisille opiskelijoille myöntää. Opintotuki on samankokoinen meille perheen ainoille aikuisille kuin vasta kotoaan muuttaneille kaksikymppisille.

Olen kahden tarhaikäisen lapsen päätoimisesti opiskeleva ns. totaali yksinhuoltaja. Tein juuri lukujärjestystä itselleni tulevaa periodia varten ja harmikseni siinä on yksi kurssi, josta puolet järjestetään keskiviikkoisin klo 16 - 18. Lasteni tarha sulkeutuu klo 17, joten joudun olemaan keskiviikkojen luennoilta pois. Lastenhoitajaan minulla ei ole taloudellisen tilanteeni vuoksi mahdollisuutta. Toivon, etten saa poissaolojeni vuoksi kovin suuritöistä lisätehtävää, sillä jo kurssiin kuuluvienkin tehtävien tekeminen on melko haasteellista.

Päivisin käyn luennoilla ja hoidan perheen juoksevia asioita; joskus pystyn keskittymään lukemiseen. Iltaisin koetan saada pötyä pöytään ja pyykätä, siivota, leikkiä, lukea, ulkoilla jne. Kello 21 lasteni mennessä nukkumaan olen niin väsynyt, etten enää voi kuvitellakaan palaavani hoitojärjestelyistä johtuvien lisätehtävien pariin. Lasten nukkuessa vietän vapaa-aikaani television, netin tai romaanin ääressä – yksin kotona.

Kaupungin vuokra-asunto on onni


Asumme Helsingissä kaupungin vuokrakolmiossa, jollaisen saimme viime kesänä. Kaupungin vuokra-asunto on kyllä onni! Asumismenoni ovat ensimmäistä kertaa sellaiset, että uskon selviytyväni niistä jopa töihin mentyäni. Humanistien palkoillahan ei vielä juhlita. Perheellisenä opiskelijana olen oikeutettu yleiseen asumistukeen, mikä onkin ainoa myönnytys, mitä Kela perheellisille opiskelijoille myöntää. Opintotuki on samankokoinen meille perheen ainoille aikuisille kuin vasta kotoaan muuttaneille kaksikymppisille. Tänään viimeksi vingutin Stokkan korttia ostaessani lapsilleni ruokaa – näin eletään luotolla opintolainaa odotellessa.

Tein kuitenkin tietoisen päätöksen siirtyä pienituloisuudesta selkeään köyhyyteen viime syksynä, jolloin vielä olin ansiosidonnaista nauttiva työtön. Vanhemman opiskelun on sanottu olevan paras turva lapselle, ja siihen haluan uskoa. Näillä 259 euron bruttotuloilla uskoa jo hieman tarvitaankin.

Tulevaisuus pelottaa


Pelkään oman jaksamiseni puolesta tulevana keväänä, sillä esikoisellani alkaa tutkimusjakso ja terapiat Lastenlinnassa. Hänellä on joitakin motorisia ja sosiaalisia ongelmia, joihin yritän saada apua. Näen kauhukuvia itsestäni ravaamassa kodin, tarhan, yliopiston, sairaalan, terapian ja kaupan sekä lasten harrastusten väliä kaksi väsymystään kiukuttelevaa lasta käsipuolissani. Eineksillä pärjää pitkälle, mutta missä välissä ehdin pesutupaan?

Olen pyytänyt kodinhoitoapua sosiaalivirastosta, mutta en ole sitä saanut. Lapsilleni on kyllä tarjottu tukiperhettä, mutta mielestäni meitä ei auta se, että lapset ovat kerran kuussa viikonlopun pois kotoa, joten olen sanonut sille ”kiitos, mutta ei kiitos”.

Yksinhuoltajan taivas


Yksinhuoltajan taivas on sellainen arkipäivä, jolloin joku muu vie ja hakee lapset tarhasta ja kotona odottaa ruoka pöydässä. Tiskit on tiskattu ja eteinen imuroitu hiekasta. Oi, siitä minä haaveilen! Sitten voisin jaksaa pelata lautapelejäkin, enkä hätistelisi lapsia leikkimään keskenään. Onneksi heillä on edes toisensa. Äiti kun on usein vähän väsynyt.